اکونوپک چیست؟ | بررسی عملکرد + مزایا

اکونوپک چیست؟ | گروه صنعتی متاتهویه

اکونوپک چیست؟ زمانی که برای خرید سیستم تهویه مطبوع به بازار مراجعه کنید، بدون شک با تنوع بالای آن روبرو خواهید شد. یکی از این سیستم ها، اکونوپک نام دارد که قادر است در تمامی فصول مختلف سال برای محیط مورد نظر شما هوای مطبوعی را ایجاد می کند. این دستگاه دو منظوره بوده و هم جهت سرمایش و هم گرمایش مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه به صورت یکپارچه بوده و نیازی به موتورخانه و لوازم جانبی دیگر برای سرمایش و گرمایش محیط ندارد.

گروه صنعتی متاتهویه قصد دارد در این مطلب برای شما کاربران این دستگاه و عملکرد، کاربرد و .. را مورد بررسی قرار دهد. همراه ما باشید. جهت دریافت مشاوره و یا خرید سیستم گرمایشی و سرمایشی با ما در تماس باشید.

جهت استعلام قیمت و یا دریافت مشاوره رایگان تماس بگیرید.

دستگاه اکونوپک چیست؟

نام اکونوپک گرفته شده از دو کلمه economy و package است و به معنی یک پکیج اقتصادی جهت سرمایش و گرمایش محیط می باشد. در دستگاه  اکونوپک عمل های سرمایش و گرمایش به طور جداگانه در یک واحد به صورت مستقل انجام می گیرند و مشخص است که چون این دستگاه از شرکت متاتهویه به صورت یکپارچه خریداری می شود مشتری دیگر نیازی به اختصاص دادن فضایی از محوطه برای موتورخانه و تجهیزات مختلف آن ندارد و کل مجموعه را در یک سیستم جمع آوری شده دریافت می کند.

سیستم گرمایشی اکونوپک

با توجه به اینکه در این نوع سیستم تهویه مطبوع مشعل گازسوز ویا مشعل گازوییل سوز و یا دوگانه سوز تعبیه شده است، به عنوان سیستم گرمایشی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. دستگاه اکونوپک با استفاده از منبع انرژی گازی خود گرما را با سرعت و شدت بالا در کوره فولادی خود وارد می کند و پس از آن گرما توسط لوله هایی از جنس فولادنسوز و یا استیل در طی سه پاس از محصولات احتراق به مخیط منتقل شده و توسط فن سانتریقیوژ از اطراف کوره هوای گرم به محیط مورد نظرتوسط کانال انتقال داده خواهد شد.  و محیط را گرم خواهد کرد.

سیستم سرمایشی اکونوپک

سیستم سرمایشی اکونوپک به دو صورت می تواند عمل کند: ۱) روش تبخیری و ۲) توسط کویل آب سرد. در این سیستم امکان تنظیم رطوبت هوا را ندارید. افشانه های آب با تبادل حرارتی در این سیستم هوای سرد را تولید خواهد کرد. این عمل باعث افزایش رطوبت محیط مورد نظر می شود و این دلیل استفاده بیشترین دستگاه در مناطق گرم و خشک است.

و چنانچه از سیستم اگزاست هم استفاده گردد می توان رطوبت را از محیط جذف نمود.

در سیستم های اکونوپک که معمولاً سرمایش توسط کویل آب سرد انجام می شود، این کویل ها باید به دستگاه چیلر اتصال داده شوند. لوله هایی که درون آن آب سرد وجود دارند، در دستگاه جریان پیدا کرده و هوا با تماس با این لوله ها خنک و هوای خنک در ساختمان منتشر می شود. توسط این دستگاه ها شما می توانید رطوبت هوا را به خوبی تنظیم کنید.

اجزای اکونوپک

دستگاه اکونوپک همانند دیگر سیستم های تهویه مطبوع از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر یک از آنها وظایف خاص خود را داشته و در صورتی که یکی از آن ها با مشکل روبرو شود، باعث می شود تا در کل عملکرد سیستم اختلال ایجاد شود. مهمترین اجزای به کار رفته در این سیستم عبارتند از:

  • فن یا پروانه، جهت دمیدن هوای مورد نیاز.
  • الکتروموتور، جهت تامین انرژی مکانیکی.
  • فیلتر. اصولا دو فیلتر همزمان استفاده می شود که یکی فلزی و دیگری کیسه ای میباشد، که قابلیت شستشو دارد و البته بنا به نیاز میتوان آن را قوی تر هم کرد.

 

  • ایر واشر، خود از افشانک های پلی آمیدی، پمپ، لوله های پلی اتیلنی و یا از جنس گالوانیزه، نازل های پلی اتیلنی و نازل های نوع گریز از مرکز و جنس پلی کربنات ساخته شده است .
  • کوره هوای گرم از جنس استنلس استیل دیر گداز و نسوز و با پشم سنگ برای جلوگیری از اتلاف حرارت عایق بندی می شود که البته این قطعه به سیستم کنترل دما و قسمتی بعنوان اعلام هشدار مجهز می باشد.
  • بدنه دستگاه تمام گالوانیزه و دو جداره با ضخامت ۲ میلیمتر در یک جداره و ۰.۷ میلیمتر در جداره دوم تشکیل میشود و در جداره بیرونی رنگ پودری الکتروستاتیک پاشیده می شود تا این دستگاه در برابر رطوبت و سایش و خوردگی و … مقاوم شود.

 

  • کویل آب سرد که از جنس مس می باشد که دارای فین های آلومینیومی است.
  • برنر یا مشعل ها،
  • مخزن آب،
  • نازل هیتر کولر،
  • پد.

عملکرد دستگاه اکونوپک

دستگاه اکونوپک در حالتی که سیستم سرمایشی است و حالتی که تبدیل به سیستم گرمایشی می شود، عملکرد متفاوتی دارد و دارای دو اتاقک هوای سرد و اتاقک هوای گرم می باشد. در ادامه به بررسی نحوه عملکرد این سیستم در حالت سرمایشی و گرمایشی پرداخته ایم.

نحوه عملکرد اکونوپک در حالت سرمایشی

در اتاقک هوای سرد دستگاه اکونوپک بسته به موقعیت مکانی از دو نوع سیستم سرمایشی استفاده می شود. برای مناطق خشک و یا مناطقی که رطوبت نمی تواند عامل تخریب باشد، از سیستم سرمایشی تبخیری استفاده می شود که اتفاقا بسیار مقرون به صرفه می باشد.

برای مناطق مرطوب و یا محل هایی که رطوبت برای محیط مضر می باشد از سیستم سرمایشی کویل آب سرد استفاده می شود. در ادامه هر یک از این سیستم ها را توضیح خواهیم داد.

سیستم سرمایش تبخیری

اگر برای محیطی که تصمیم داریم برودت آن را تامین کنیم مشکل رطوبت هوا نداشته باشیم می توانیم از یک روش کاملا اقتصادی به نام روش تبخیری استفاده کنیم که از نظر کارکردی شباهت های زیادی با سیستم کولرهای خانگی دارد. در این روش نازل های افشانکی شکلی تعبیه می شود که آب توسط آنها در محفظه ای درون دستگاه تزریق می شود و هوایی که از آن قسمت عبور داده می شود را خنک می کند.

این روش خنک کردن بسیار ساده و مقرون به صرفه است، اما باید بدانید که در این روش نمی توان رطوبت را به میزان دلخواه کنترل کرد. پس این روش مثلا برای محیط های مرطوب مناسب نیست. در واقع عملکرد سیستم سرمایش این گونه است که همزمان با کارکرد فن موجود در دستگاه اکونوپک که هوا را به درون دستگاه می کشد، آب بر روی پوشال هایی موسوم به پد سلولوزی افشانده شده و هوای گرم در اثر برخورد با پوشال های خیس و از دست دادن حرارت خود، خنک شده و از سمت دیگر دستگاه خارج می شود.

سیستم سرمایش کویل آب سرد

در این روش دستگاه مجزای چیلر، آب مورد نیاز برای خنک کردن را سرد می کند. سپس این آب خنک شده به لوله های مخصوصی در دستگاه اکونوپک، که از جنس مس و دارای دیواره های آلومینیومی هستند و کویل نام دارند، منتقل می کنند.

کویل آب سرد تامین شده توسط چیلر را دریافت می کند و توسط فن های مخصوص هوا از لابلای این پره ها عبور می کند، سپس دمایش پایین می آید و همین هوا در فضای مورد نظر توزیع می شود. درست است که به خاطر استفاده از چیلر قیمت چیلر نیز به قیمت دستگاه اضافه می شود ولی رطوبت هوا در این روش قابل کنترل است و برای مناطق مرطوب این روش برای خنک کردن محیط مناسب تر است.

نحوه عملکرد اکونوپک در حالت گرمایشی

در اتاقک هوای گرم دستگاه اکونوپک یک مشعل قرار دارد که سوخت آن گاز شهری، گازوئیل و… می باشد. در این اتاقک یک کوره استوانه ای تعبیه شده که گازهای حاصل از احتراق را گرم می کند، سپس گازهای گرم شده وارد لوله هایی با قطر کمتر می شوند و با دمیده شدن هوا از لابلای این لوله ها دمای این هوا بالا میرود و همین هوای گرم شده به فضای مورد نظر وارد می شود.

در اتاقک هوای گرم، هوا پس از گرم شدن به محیط منتقل میشود و سپس توسط کانال برگشت به دستگاه بر میگردد و یا در غیر اینصورت از محیط خارج میشود تا هوای جدید جایگزین شود. البته بسته بودن و یا باز بودن این سیکل به فضا و کاربرد آن بستگی دارد. بطور مثال فضاهایی که نباید از سیکل بسته استفاده شود عبارتند از: مساجد، کارخانجات، سینما ها، ورزشگاه های سرپوشیده و … . در این نوع فضاها همواره باید هوای داخل مجموعه تازه باشد. حال این موضوع را در نظر بگیرید که نحوه این سیکل به صورت طبیعی و اجباری تقسیم بندی می شود.

گردش هوا به صورت طبیعی

حتما می دانید که هوای گرم همیشه در بالا و هوای سرد در پایین قرار می گیرد. به همین دلیل است که کانال های بازیابی هوا را در پایین تعبیه می کنند، تا هوای گرمی که حرارت خود را از دست داده و به سبب خنک شدن به پایین آمده، توسط مکنده ها و کانال های مخصوص دوباره احیا شود.

گردش هوا به صورت اجباری

در این سیستم نیروی محرک هوا توسط بادزن تامین می شود که این بادزن در کوره های هوای گرم قرار می گیرد. در این سیستم نیز هوای گرم ارسالی به محل مورد نظر پس از گرم کردن محیط به دستگاه گرم کننده هوا باز می گردد. در این سیستم سرعت گردش هوا بیشتر بوده و نسبت به حالت قبلی کنترل بهتری را می توان روی پروسه اعمال نمود.

سیستمی که توضیح داده شد سیستم گرمایش حرارت مرکزی در دستگاه اکونوپک می‌باشد. البته در اکثر دستگاه‌ ها سیستم گردش هوا، به صورت اجباری بوده و گردش طبیعی در سیستم‌ های سفارشی و طراحی‌ های خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد دستگاه اکونوپک چیست؟

باید گفت با ورود دستگاه های اکونوپک به بازار دیگر کمتر کسی به سراغ موتورخانه و یا پکیج برای محل مورد نظر خود می رود. زیرا این دستگاه با حجم کمتر، کارایی بیشتر و قیمت مقرون بصرفه می تواند هر آنچه از یک سیستم تهویه هوا انتظار دارید به شما ارائه دهد. برخی از مهم ترین کاربردهای این دستگاه عبارتند از:

  • استفاده در سوله های کارگاه ها و کارخانه ها،
  • استفاده در سالن های آمفی تئاتر و همایش،
  • استفاده در نمایشگاه های بزرگ،
  • استفاده در مراکز تجاری،
  • استفاده در باشگاه ورزشی بزرگ،
  • استفاده در ساختمان های اداری،
  • استفاده در مساجد و سالن های بزرگ اجتماعات و… .

دستگاه اکونوپک شرکت متا تهویه

اکونوپک برای چه آب و هوایی مناسب است؟

با توجه به مطالبی که در بالا توضیح داده شد، بسته به نوع عملکرد اکونوپک در حالت سرمایش ( کویل آب سرد یا تبخیری )، این دستگاه در مناطق مختلف آب و  هوایی مورد استفاده قرار می گیرد. در صورت استفاده از سیستم سرمایش تبخیری این دستگاه برای استفاده در مناطق با آب و هوای خشک و نیمه خشک گزینه مناسبی است و در صورت استفاده از کویل آب سرد برای مناطقی با آب و هوای مرطوب انتخابی صحیح می باشد.

معایب و مزایا دستگاه اکونوپک

اکونوپک دارای مزایا و همچنین معایبی می باشد، که در ادامه هر یک از آنها را بررسی می کنیم.

مزایا اکونوپک چیست؟

برخی از مهم ترین مزایای این دستگاه عبارتند از:

  • دارای بازدهی بالا،
  • دارای طول عمر بالا،
  • برخورداری از کنترل پذیری ساده و آسان،
  • عدم نیاز به کانال کشی،
  • برخورداری از ظرفیت سرمایشی و گرمایشی مناسب،
  • دارای فیلتراسیون میکروبیولوژیکی برای تضمین کیفیت هوا،
  • صرفه جویی در مصرف انرژی،
  • عدم نیاز به موتورخانه،
  • دارای سیستم ضد یخ زدگی،
  • راه اندازی آسان،
  • قیمت اقتصادی و به صرفه.

معایب اکونوپک چیست؟

این دستگاه علاوه بر مزایای که ذکر شد، دارای یک عیب بزرگ است. تنها عیب این دستگاه به این صورت است که در مقایسه با دیگر سیستم های تهویه هوا تولید سرما و گرما توسط این دستگاه زمانبر و طولانی است.

مزایای دستگاه اکونوپک نسبت به دستگاه های مشابه چیست؟

  • عدم نیاز به موتورخانه. در نتیجه دیگر نیازی نیست کافرما هزینه ای بابت نصب و احداث موتورخانه بپردازد و با هزینه ای به مراتب کمتر، این واحد را به صورت پکیج آماده دریافت می کند.
  • کاهش هزینه های لازم برای موضوع عایق بندی و رفع مشکلات انتقال حرارت توسط لوله ها.
  • کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری نسبت به موارد مشابه سیستم های تهویه مطبوع.

 

  • قابلیت فیلتر کردن هوا با انواع فیلتر مورد نیاز برای واحد مورد نظر، که اکثر فیلترها قابلیت شستشو و بازیافت را دارا هستند.
  • گرمایش متناسب با فضای مورد نظر که محصول را از این نظر کاملا مقرون به صرفه می کند.
  • جلوگیری از اتلاف گرما و سرما. به دلیل اینکه هوا در واحد مستقل گرم یا سرد میشود و نیازی به فضای جداگانه ندارد.
  • کاهش مصرف برق به خصوص در مناطق کم رطوبت و یا مکان هایی که رطوبت روی آن ها تاثیر مخربی ندارد.
  • به خاطر وجود فیلتر در این دستگاه به راحتی می توان از ورود بیشتر آلاینده های موجود در هوا مانند گرد و غبار در محیط جلوگیری کرد.

 

  • به دلیل ساده بودن و عدم پیچیدگی دستگاه هزینه های تعمیر و نگهداری این دستگاه بسیار پایین میباشد .
  • این دستگاه از نظر اقتصادی در مقایسه با موردهای مشابه دو کاره و یا حتی یک کاره قیمت مناسب تری دارد .
  • مصرف برق این دستگاه از مزیت های دیگر می باشد. این موضوع بیشتر به خاطر این است که به جای استفاده از قطعات پرمصرفی مانند کمپرسور صرفا از سیستم های جایگزین مثل تبخیر و چرخش فن استفاده می شود.

 

  • لوله کشی برای انتقال انرژی گرمایی به صورت مستقیم انجام میگیرد به همین دلیل از اتلاف حرارت توسط این لوله ها جلوگیری میشود .
  • نصب آسان دستگاه هواساز اکونوپک از دیگر مزیت های این دستگاه نسبت به دستگاه های دیگر می باشد.
  • راندمان بالای دستگاه نسبت به دستگاه های مشابه برای محیط ها و سالن های بزرگ از دیگر مزایای این دستگاه می باشد.

تعمیر و نگهداری دستگاه اکونوپک

تمامی دستگاه های سیستم های تهویه مطبوع نیاز به تعمیر و نگهداری داشته تا بتوانید از طول عمر مفید آن استفاده کنید. دستگاه اکونوپک نیز از این قاعده مستثنی نیست. تعمیر و نگهداری اکونوپک بسیار کم هزینه تر بوده و نیازی نیست زمان بیشتری را برای تعمیر و نگهداری آن در نظر بگیرید. یکی از مشکلات احتمالی این دستگاه کثیف شدن احتمالی فیلترها است.

این فیلترها معمولاً از نوع قابل شستشو بوده که هر چند وقت یکبار نیاز به شستشو دارند. سعی کنید اقدامات لازم برای تعمیر و نگهداری این دستگاه ها را به افراد ماهر و مجرب بسپارید تا برای دستگاه مشکل جدی ایجاد نشود. به هیچ عنوان خودتان اقدام به باز کردن دستگاه برای تعمیرات لازم نکنید؛ چرا که امکان دارد مشکلات دیگری را به دستگاه اضافه نمایید.

اکونوپک های متا تهویه

دستگاه اکونوپک از کجا بخریم؟

برای خرید دستگاه اکونوپک سعی کنید اطلاعات لازم را درباره این دستگاه ها کسب کنید. شما کاربران و خریداران گرامی برای خرید این دستگاه می توانید از گروه صنعتی متاتهویه به صورت اینترنتی اقدام کنید. کارشناسان این مجموعه شما کاربران عزیز را در انتخاب بهتر یاری خواهند کرد.

شما مشتریان عزیز می توانید با اطمینان خاطر دستگاه های گرمایشی و سرمایشی همانند انواع  هیتر صنعتی را به صورت اینترنتی و با بهترین قیمت از گروه صنعتی متاتهویه تهیه کرده و از آن بهره مند شوید. موقعیت جغرافیایی منطقه، شرایط آب و هوایی، نوع کاربری و مساحت محیط از فاکتورهایی است که باید در انتخاب دستگاه مد نظر قرار دهید تا بتوانید نوع مناسب آن را انتخاب نمایید.

هواساز

سخن پایانی اکونوپک چیست؟

در این مطلب دستگاه اکونوپک و عملکرد دستگاه و… را مورد بررسی قرار دادیم. این دستگاه از سیستم های سرمایشی و گرمایشی است که امروزه در اکثر ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. در انتخاب این دستگاه بسیار دقت کنید؛ چرا که اگر نوع مناسب آن با توجه به محیط مورد نظر انتخاب نشود، عملکرد و بازدهی مناسبی نخواهد داشت.

3 دیدگاه در “اکونوپک چیست؟ | بررسی عملکرد + مزایا

  1. پینگ بک: کولر صنعتی سانتریفیوژ ✅ چراغ سبز صرفه جویی در 2022 می

  2. پرستویی می گوید :

    سلام از مقاله بسیار کاربردی شما متشکرم اطلاعات بسیار خوبی دریافت کردم فقط یک سوال دارم فرق بین اکونوپک و هواساز را لطفا توضیح بفرمایید.

    • متاتهویه می گوید :

      سلام اکونوپک یک پکیج گرمایشی و سرمایشی می باشدبه صورتی که منابع سرمایش و گرمایش داخل خود دستگاه تعبیه شده است بصورتی که سرمایش آن تبخیری و گرمایش آن با یک کوره حرارتی که باسوخت گاز و یا گازوییل است می باشد در صورتیکه هواساز متشکل از تعدادی کویل و فن و فیلتر می باشد و منابع سرمایش و یاگرمایش آن بیرون از دستگاه می باشد بطوریکه عموما منبع سرمایش آن چیلر و منیع گرمایش آن موتورخانه یا پکیج می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *