کولر صنعتی سانتریفیوژ چیست؟ (تفاوت + ویژگی + مزایا)

کولر آبی

تعریف کولر صنعتی

کولر صنعتی سانتریفیوژ یکی از مهمترین تجهیزات در زمینه سرمایش می باشد . کارکرد این نوع از کولر به اینصورت است که هوا را به داخل خود جذب کرده، سپس توسط تبخیر شدن آب دمای آن را کاهش می‌دهد و در آخر هوا ی خنک شده را به سمت فضای مورد نظر می‌دمد.

ویژگی های کولر صنعتی سانتریفیوژ متا تهویه

  • سیستم طراحی و بهینه شده این کولرها تضمینی بر اثر بخشی بیشتر این محصول می باشد.
  • کولر صنعتی سانتریفیوژ از جنس استنلس استیل می باشد.
  • صرفه جویی در مصرف برق به میزان ۸۰ درصد نسبت به کولرهای گازی یعنی مصرف هر ۵ کولر صنعتی ما معادل یک کولر گازی و یا سیستم های مشابه به یخچال می باشد.
  • پدهای فیلتر این نوع کولر به راحتی تمیز میشوند. یعنی به صورت دستی و به راحتی می توان پدها را تمیز کرد.
  • این نوع کولر راندمان بالا و تامین آب پایدار را تضمین می کند.
  • به خاطر استفاده نکردن از گاز فرئون در ساخت، میتوان این محصول را دوستدار محیط زیست به حساب آورد.
  • پوشش رنگ الکترواستاتیک کوره ای با ضخامت بالا و بسیار مقاوم در برابر رطوبت، خوردگی و نورخورشید

تفاوت کولر صنعتی سانتریفیوژ با کولرهای خانگی

کولر صنعتی و کولر معمولی آبی

کولرهای صنعتی در کل همان ساختار و شاکله نوع خانگی را دارند با این تفاوت که ابعاد آن ها بزرگ تر است و همینطور قدرت موتور آن ها هم بیشتر می باشد.

مزیت‌های کولر صنعتی

کولر صنعتی به خاطر شکل ساده و هزینه های پایین تعمیر و نگهداری برای محیط های گرم و خشک بسیار مناسب و مقرون به صرفه است . این نوع از کولر همچنین قادر است با به جریان در آوردن هوا در محیط های آلوده که این آلودگی می تواند ناشی از گرد و غبار و یا آلودگی های داخل سوله های کارگاهی و یا آلودگی های بیمارستانی و …… باشد هوا را تمیز نماید.

قسمت های مختلف کولر صنعتی

اجزاء کولر صنعتی سانتریفیوژ متاتهویه
اجزاء کولر صنعتی سانتریفیوژ

قسمت های مختلف کولر صنعتی سانتریفیوژ عبارتند از بدنه کولر، فن، موتور کولر، سیستم انتقال آب و پد کولر که این اجزا را با هم یکی یکی بررسی میکنیم:

بدنه کولر

کولر صنعتی

بدنه کولرهای تولیدی متا تهویه از جنس گالوانیزه با ضخامت ۱.۵ میلیمتر می باشد این موضوع به این معنی است که شما در طول زمان با مشکل خوردگی روبرو نخواهید بود.

موتور کولر

موتور کولر وظیفه چرخاندن فن را دارد که این موضوع بسیار در پایداری و راندمان کار حائز اهمیت است. زیرا فن در کولر دقیقا وظیفه دمیدن باد را دارد و موتور کمک میکند به این فرایند.

سیستم انتقال آب

سیستم انتقال آب در کولر صنعتی سانتریفیوژ وظیفه انتقال آب به پد را دارد و با توجه به اینکه روش کار این نوع کولر تبخیری است پس به اهمیت این قسمت از کولر میتوان پی برد. به خصوص این موضوع مشخص میکند که پمپ آب کولر باید از کیفیت خوبی برخوردار باشد و کیفیت کار پمپ آب کولر تضمین کننده کیفیت کارکرد کل کولر می باشد.

پد کولر


انواع پد کولر متاتهویه

پوشش یا پد یک بخش بسیار مهم در انواع کولر آبی است. همان‌طور که می‌دانیم، کولر بر اساس اصل خنک‌سازی هوای بیرون کار می‌کند. هوا از طریق پدهای خیس وارد کولر صنعتی سانتریفیوژ شده و با عبور هوای خشک، آب تبخیر می‌شود. پدهای کولر در تأمین مداوم هوای خنک طبیعی بسیار مؤثر هستند. این نوع کولرها در مناطقی با رطوبت کم موثرتر هستند.
پدهای سلولزی کولر صنعتی سانتریفیوژ لایه نازکی از سلولز هستند که ماده تشکیل دهنده این پد کاغذ کرافت می باشد. جنس این پد ها به گونه ای است که در برابر فساد و آلودگی مقاوم است و همینطور قابلیت شستشوی این نوع پد از دیگر مزیت های پدهای سلولزی است.
قدرت جذب بالای آب و نگهداری آب در پد باعث می‌شود تا رطوبت مدت ها باقی بماند و سطح پد همواره مرطوب باشد. از تماس هوا با قطرات مربوط پد سلولزی، جریان هوای خنک ایجاد می‌شود. این کار در نهایت به خنک شدن هوای درون محفظه کولر منجر می‌شود.
سلولز ماده‌ای است که از دیواره سلولی گیاهان ساخته می‌شود. از این رو می‌توان از سلامت الیاف به کار رفته در پد سلولزی مطمئن بود. سلامت این الیاف تضمین کننده سلامت هوای خنکی است که به داخل ساختمان هدایت می‌شود.

زمان تعویض پدهای خنک کننده

پدهای خنک‌کننده را باید بعد از مدت زمان مشخصی تعویض کرد. در صورت عدم تعویض به موقع پدهای خنک‌کننده، کارایی کولر تحت تأثیر منفی قرار می‌گیرد. با این حال، دفعات تعویض به کیفیت و همچنین نوع پد مورد استفاده بستگی دارد.
پدهای لانه زنبوری سلولزی تجربه یک کولر عالی در آب‌و‌هوای مرطوب و به ویژه در مناطق ساحلی را ارائه می‌دهند. با این حال، عملکرد پد خنک‌کننده پوشالی در مناطق خشک و نواحی گرم بسیار مناسب است.
پد سلولزی دارای محفظه‌های نگهداری آب است، چیزی تقریباً شبیه به کندوی زنبور عسل، که باعث بالا رفتن ظرفیت نگهداری آب می‌شود و از این رو هوای گرم خارج خیلی سریع به هوای مرطوب خنک تبدیل می‌شود. این پدها برای مدت طولانی و پایدار خنک‌کنندگی کارآمد خواهد داشت. یک مزیت دیگر پدهای خنک‌کننده سلولزی ظاهر بهتر آن‌ها است. این روزها تعداد کولرهای سلولزی نسبت به گذشته بیشتر تولید می‌شود، زیرا این پدها نیاز به نگهداری کمتری دارند و می‌توانند ماندگاری بیشتری داشته باشند.

مزایای پدهای سلولزی

از نقاط قوت دیگر استفاده از پدهای سلولزی می‌توان به جلوگیری از وارد شدن میکروب به فضا، رسوب‌شدگی کمتر به دلیل خاصیت خودشویی، یکپارچگی خنک‌کنندگی و نیاز به تعویض در مدت زمان بیشتر اشاره کرد.

معایب پدهای سلولزی

با این حال، کولرهای سلولزی معایبی نیز دارند. اولین جنبه منفی آن‌ها این است که گران‌تر هستند. بنابراین، پدهای سلولزی اغلب توسط کسانی استفاده می‌شود که توانایی هزینه کردن بیشتری را دارند. این کولرها در آغاز به کار شاید بوی نامطبوعی داشته باشند که می‌تواند تحریک‌کننده نیز باشد. در درسترس نبودن پدهای سلولزی به اندازه پدهای پوشالی، کم بودن لوازم یدکی و عدم کارکرد مناسب در محیط‌های مرطوب از دیگر نقاط منفی کولر آبی سلولزی است

مقایسه پدهای سلولزی با پدهای پوشالی

پد پوشالی از نوارهای کوچک چوب ساخته شده است که از چوب درختان است و به صورت چمنی چیده می‌شوند. این پدهای خنک‌کننده به پوشال نیز معروف هستند. تکه‌های کوچک چوب پدهای پوشالی، آبِ در گردش را جذب می‌کند و به سرعت هوای گرم عبوری را به هوای مرطوب و خنک تبدیل می‌کند. کولر پوشالی در مناطق خشک و بسیار گرم دارای راندمان خنک‌کنندگی زیادی است و بنابراین بیشتر در آن مناطق استفاده می‌شود. همچنین، پوشال از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است و بنابراین، برای کسانی که می‌خواهند هزینه کمتری کنند، گزینه مناسبی است.

مزایا و معایب پدهای پوشالی

به طور خلاصه، برای پدهای پوشالی می‌توان این نقاط قوت را برشمرد: قیمت پایین‌تر، هزینه تعمیرات کمتر، مناسب بودن برای مناطق خشک، عدم تولید گاز گلخانه‌ای و هزینه نگهداری کم. از معایب کولرهای پوشالی نیز می‌توان به خشک ماندن بخشی از پوشال و در نتیجه کم شدن بازدهی، عدم تقارن گردش آب و هدررفت آن، نیاز به تعویض زودتر و امکان حساسیت افراد نسبت به آن اشاره کرد.

یک مورد مهمی که لازم می‌دانم توضیح بدهم این است که شرکت متا تهویه در زمینه تولید دستگاه های مختلف خنک کننده، هواسازاکونوپک و انواع هیتر فعالیت می‌کند و از آنجا که تاکنون توانسته ایم با افتخار رضایت بسیار بالایی را از مشتریان محترم کسب نماییم لازم می‌دانم شما عزیزان هم حاصل این اعتماد را در قسمت نظرات مشتری ملاحظه فرمایید. البته این قسمت همیشه در حال به‌روزرسانی می‌باشد.

فن کولر

تنوع فن در متاتهویه

فن در کولر صنعتی سانتریفیوژ در واقع مهمترین وظیفه که همان ایجاد باد است را به عهده دارد . در کل فن در کولر دو نوع میباشد . نوع اول فن های سانتریفیوژ می باشد، نوع دوم هم فن های آکسیال یا محوری نام دارد. در این مقاله به کولرهای نوع سانتریفیوژ می پردازیم و در مقاله بعد شما را با فن های آکسیال بیشتر آشنا میکنیم.

انواع فن سانتریفیوژ:

انواع فن در متاتهویه

همانطور که گفته شد تفاوت فن ها در جهت حرکت هوا میباشد. در هن سانتریفیوژ جهت حرکت هوا عمود بر محور پروانه فن می باشد. یعنی هوای ورودی به حالت موازی بر محور چرخش پروانه وارد و با حرکت شعاعی به خارج هدایت می گردد.
در فن سانتریفیوژ، با حرکت پروانه سرعت جریان هوا زیاد می شود و به سبب این افزایش سرعت انرژی جنبشی جریان نیز افزایش میابد. سپس با کند شدن جریان در طول مسیر کانال این جریان به فشار استاتیک تبدیل می شود و این فشار استاتیک یکی از پارامترهای مهم برای انتخاب نوع فن می باشد. این فن ها در کولر صنعتی سانتریفیوژ توانایی ایجاد فشار نسبتا بالایی دارند.
فن های سانتریفیوژ بر اساس نوع شکل پروانه و نحوه چرخش هوا به چهار دسته کلی تقسیم می شوند که عبارتند از: فن سانتریفیوژ فوروارد، بک وارد، ایرفویل و رادیال

فن سانتریفیوژ فوروارد

پروانه فن سانتریفوژ فوروارد دارای تیغه هایی  هم جهت با جهت چرخش می باشند. فن فوروارد دارای پروانه های با تیغه ی عمق کم و تعداد نسبتا زیاد می باشد و پس از ورود جریان هوا به خاطر شکل و اندازه این پره ها جریان به صورت مماسی خارج می شود. برای فن فوروارد نباید دور موتور را بالا در نظر گرفت تا از تنش و در نتیجه فرسایش جلوگیری شود. این نوع فن جزء دسته فن های بی صدا می باشد.
از ایرادهای این نوع فن می توان به بازدهی پایین آن اشاره کرد.

فن سانتریفیوژ بک وارد

فن سانتریفیوژ بک وارد اغلب با قدرت بالای موتور کار می کنند و این موضوع می تواند کمک کند برای مسیر های کانال طولانی که افت فشار زیادی دارند این نوع فن بیشتر بازدهی داشته باشد. همچنین از این نوع فن می توان برای مکان های با رطوبت بالا و دمای بالا و فضاهایی که دارای ذرات معلق زیاد می باشند بیشتر استفاده گردد.
پروانه نوع بک وارد فن به سه شکل تخت و منحنی و ایر فویل موجود می باشند که تیغه های تخت بسیار قوی هستند و تیغه های منحنی بازدهی بالاتری دارند و کارآمدتر هستند. تیغه های ایر فویل را هم به صورت جداگانه با هم بررسی می کنیم.
از ایرادهای احتمالی که می توان به این نوع فن گرفت جذب غبار و ذرات معلق روی پروانه های این فن می باشد که می تواند باعث اختلال در کارکرد فن شود. ضمن اینکه به دلیل استفاده از دور بالای موتور این فن با سرو صدای زیاد کار می کند.

فن سانتریفیوژ ایرفویل

فن ایرفویل

نوع تیغه ایرفویل بسیار کارآمد و حتی در مواردی عملکردی بهتر نسبت به دو نوع تخت و منحنی در رده فن های سانتریفیوژ بک وارد را دارد.
این نوع فن دارای تیغه های دوکی شکل است و به خاطر نازک بودن این تیغه های دوکی شکل، جرم چرخشی بسیار کمتری دارند. این مورد هم یک نقطه قوت دارد از بابت کارایی و راندمان یعنی قادر به دستیابی راندمان بیش از ۸۵ درصد است و هم یک نقطه ضعف دارد از بابت مستعد بودن تیغه برای فرسایش و در صورت ایجاد حفره در تیغه این نوع فن کارکرد فن با اختلال روبرو میشود.
از دیگر مزایای این نوع فن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زاویه برخورد تیغه با جریان هوا در این فن ها  کم می باشد.
  • این نوع فن دارای بیشترین راندمان در میان تمام فن ها می باشد.
  • دارای کمترین صدادر بین فن های سانتریفیوژ دیگرمی باشد.
  • از این فن برای دبی های بالا استفاده می شود.

فن سانتریفیوژ رادیال

تیغه های این نوع فن مستقیم روی حلزونی قرارمی گیرند. از بین تمامی فن های سانتریفیوژ، تیغه های فن مدل رادیال حساسیت بسیار کمی را نسبت به ذرات جامد و گرد و غبار دارند. فن های رادیال به علت فشار های بالای استاتیکی دارای کمترین بازده بوده  ولی کاربرد آنها بیشتر برای انتقال مواد و هوای آلوده می باشد.
از ایرادهای این نوع از فن می توان به تولید سر و صدای زیاد اشاره کرد.

انتخاب ظرفیت کولر صنعتی

قدم اول:

برای انتخاب کولر مناسب با فضای در نظر گرفته شده باید به موارد زیر دقت کنید:
در ابتدا باید حجم فضای مورد نظر را به دست آوریم. برای این منظور طول فضا را در عرض ضرب کرده و سپس عدد حاصل را در ارتفاع ضرب میکنیم یادآور می شوم تمام این اعداد بر حسب متر میباشند.
یک مثال می زنیم و با هم کولر مناسب را برای این منظور پیدا میکنیم.
مثال: فضای ما دارای طول ۲۵متر عرض ۶ متر و ارتفاع ۳ متر میباشد.برابر با ۴۵۰ = ۳ ×۶ × ۲۵ متر مکعب است

تبدیل واحد متر مکعب به فوت مکعب

در ادامه باید واحد حجم را از متر مکعب به فوت مکعب تغییر دهیم برای این منظور حجم بر حسب متر مکعب را در عدد ثابت ۳۵.۳ ضرب میکنیم.
۴۵۰ × ۳۵٫۳ = ۱۵۸۸۵ فوت مکعب
حجم فضای مورد نظر ما ۱۵۸۸۵ فوت مکعب می باشد.

قدم دوم:

سرعت تعویض هوا

حال فرض میکنیم که این فضا یک فضای آزمایشگاهی است و هوای این فضا طبق استاندارد بایستی بین هر ۲ تا ۵ دقیقه تعویض گردد.
پس CFM مورد نظری که باید طبق آن کولر مورد نظر را انتخاب کنید عبارت است از :
۲ / ۱۵۸۸۵ = ۷۹۴۲فوت مکعب بر دقیقه
۵ / ۱۵۸۸۵ = ۳۱۱۷فوت مکعب بر دقیقه
در این صورت کولر مورد نیاز بین ۳۰۰۰ تا ۸۰۰۰ می باشد. پس با توجه که باید در این مورد حد زیاد را در نظر گرفت بهتر است در این مورد از کولر ۱۰۰۰۰ استفاده شود.
تا اینجا متوجه شدید که برای انتخاب کولر صنعتی سانتریفیوژ مورد نیاز خود چه ویژگی ها و پارامترهایی را در نظر بگیرید . حال به این مورد توجه کنید که سرعت تعویض هوا چه میزان باید باشد. تعویض هوای موتوخانه، اتاق ژنراتور و اتاق دیگ بخار بهتر است هر ۱ تا ۴ دقیقه انجام شود. این اتاق‌ها حاوی دود اگزوز دستگاه‌ها هستند که می‌تواند خطرناک باشد و باید سریع خارج شوند. بنابراین، باید هر ۱ تا ۴ دقیقه کل هوای این محیط‌ها را تعویض کرد.

استاندارد تعویض هوا در مکان های مختلف

هوای آشپزخانه، کافه تریا، رستوران و آزمایشگاه بهتر است هر ۲ تا ۵ دقیقه یک بار تعویض شود. آزمایشگاه‌ها و محیط‌‌های تهیه غذا، معمولاً به گردش هوای متوسط تا زیاد (تقریباً هر ۲ تا ۵ دقیقه) احتیاج دارند.
تعویض هوای کلاس درس، خانه، دفتر کار، مغازه، سالن ورزشی، سالن استراحت و سالن اجتماعات نیز بهتر است هر ۴ تا ۱۰ دقیقه یک بار صورت گیرد. هوای خانه‌ها و فضاهای عمومی مانند اتاق‌های سمینار، مغازه‌ها و دفاتر کار معمولاً به سرعت تعویض هوای سایر مکان‌ها تعویض نمی‌شود.
البته ذکر این نکته ضروری است که این موارد دست‌بالا در نظر گرفته شده‌اند و تجربه افراد و منطقه عوامل مهمی در تعیین میزان سرعت تعویض هوا هستند. همچنین، از آنجا که فاصله کولر صنعتی سانتریفیوژ از محل، بازدهی کولر و… نیز مطرح می‌شود، باید اعداد بالا را تغییر داد و با شرایط واقعی محل منطبق کرد.

منطقه آب و هوایی و انتخاب کولر مناسب برای آن منطقه

یکی دیگر از معیارهایی که برای تعویض هوا در نظر گرفته می‌شود و بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، بر اساس نوع منطقه و نوع ساختمان است که آن‌ها را در جدول روبرو آورده‌ایم و با شرایط ایران نیز تطابق بیشتری دارد.

یک مثال دیگر از انتخاب ظرفیت کولر

به عنوان یک مثال عملی، فرض کنید می‌خواهیم برای یک اتاق با مساحت ۶۰ متر مربع، ظرفیت کولر صنعتی سانتریفیوژ را تعیین کنیم. ابتدا حجم فضا را محاسبه می‌کنیم. با فرض ارتفاع ۳ متری، حجم فضا برابر با ۱۸۰ = ۶۰ × ۳ متر مکعب خواهد شد. برای تبدیل به فوت مکعب، این عدد را در ۳۵٫۳ ضرب می‌کنیم که برابر با ۶,۳۵۴ = ۳۵٫۳ × ۱۸۰ فوت مکعب خواهد شد. اگر این عدد را با توجه به جدول بالا برای مناطق مثلاً گرمسیر و نوع ساختمان خصوصی، بر ۲ تقسیم کنیم به CFM برابر با ۳,۱۷۷ = ۲ / ۶,۳۵۴ می‌رسیم. بنابراین، نزدیک‌ترین کولر استاندارد بزرگ‌تر از این مقدار، یعنی ۳۵۰۰ را انتخاب می‌کنیم.

جدول 001

عوامل تاثیر گذار بر روی انتخاب ظرفیت کولر

عوامل مختلفی بر تعیین ظرفیت نهایی کولر صنعتی سانتریفیوژ آبی تأثیر می‌گذارند که از آن‌ها می‌توان به نقشه ساختمان، تعداد دریچه‌ها و اندازه آن‌ها، کانال‌کشی و طول آن، دمای منطقه، محل قرارگیری کولر (در معرض آفتاب بودن یا در سایه قرار داشتن) و… اشاره کرد.
برای مثال، مشخص است که وقتی کولر در معرض نور مستقیم آفتاب قرار داشته باشد، به قدرت بیشتری برای خنک کردن نیاز دارد. حتی در مواردی که دمای هوا و رطوبت بالا است، دیگر کولر آبی پاسخگو نیست و باید از کولر گازی استفاده کرد

ارتباط باما

2 دیدگاه در “کولر صنعتی سانتریفیوژ چیست؟ (تفاوت + ویژگی + مزایا)

  1. پینگ بک: هواساز اکونوپک قطب نمای سیستم های تهویه✅ در می 2022

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
برای دریافت مشاوره و خرید انواع تجهیزات سرمایشی و گرمایشی کافیست با ما در ارتباط باشید.
👋 سلام: چطور می تونم کمک کنم؟